Laat je foto’s zien
We willen graag je zwartwitfoto’s of kleurenfoto’s van vóór 1969 zien! Waarom? We verzamelen foto’s van de dorpen en de buurten in Noord. Foto’s vertellen soms meer dan je denkt. Jij ziet een trouwerij, een jubileum, een klassenfoto, instappen bij een schoolreisje, een foto in je nieuwe huis. Wij zien een stukje straat, een winkeletalage, een interieur, de tuinen en tuinhuisjes waar we nog geen foto van hebben. Of we zien iets van het verkeer, het straatleven, de markt, een optocht, waar we nog geen afbeelding van hebben. Kijk eens in je fotodoos, je albums of bij de dia’s van vroeger. Wat is er op de foto’s te zien dat méér dan familie-waarde heeft? Kom bij ons langs of vraag om een afspraak met het contactformulier.
Bijvangst
Er zijn foto’s die iets meer laten zien dan de fotograaf op het oog had. Een paar voorbeelden.
Je ziet op de eerste foto het Distelplein in 1959. Die foto is speciaal gemaakt om de architectuur en het stratenplan te laten zien. Maar je ziet ook een aantal typerende dingen van vroeger, die je nu niet meer ziet. Een brandmelder, de winkels die er toen waren (kruidenier, kapper, sigarenwinkel) en de auto’s die je toen had. Zelfs iets van de kleding van de man en het kind. Bestaat er ook nog een foto van het interieur van een van die winkeltjes?
Een andere foto laat het heien (de eerste of de laatste paal?) bij de herbouw van de in 1943 gebombardeerde huizen in de Van der Pekstraat zien. De foto is gemaakt op 10 juli 1946. Op de voorgrond zie je hoe bouwvakkers en het publiek toen gekleed waren. Maar op de achtergrond zie je twee winkels waarvan de etalageruiten totaal anders zijn dan nu. Links is 60/62, de apotheek van H. ten Harmsen van der Beek die in 1940 was overleden. Zijn naam staat nog op het raam, een paar maanden later kwam Elsenburg. 56/58 was de schoenen- en leerzaak van Jacobs. Met een beetje moeite kun je nog achterhalen wie er uit de ramen hangt. En misschien zijn bij de toeschouwers nog bekende gezichten.
Op een foto van 6 mei 1947 van de herbouw van huizen van het Lupineplein zijn ook de piepkleine schuurtjes, de lage hekjes, de drooglijnen en de balkons te zien, zoals ze toen waren. In de verte staat een bakkerskar. Er staat geen enkele auto.