Museum Amsterdam Noord is gevestigd in het voormalig badhuis van Vogeldorp. Een van de eerste tuindorpen in Amsterdam Noord en is gebouwd in 1919. Na de eerste wereldoorlog was er grote woningnood en werd besloten om de nooddorpen Disteldorp en Vogeldorp en de Van der Pekbuurt te bouwen. In die tijd werden (arbeiders)huizen nog niet van sanitair te voorzien. Er werden in de hele stad eenentwintig badhuizen opgericht. Het Badhuis Vogeldorp was er daar één van. In 1986 werd het gesloten. Na de verkoop aan Stadsherstel werd het gerestaureerd en sinds 2009 is dit voormalig badhuis het onderkomen van Museum Amsterdam Noord.

Het museum toont in twee vaste tentoonstellingen de geschiedenis van Amsterdam Noord en de geschiedenis van Vogeldorp en het badhuis. Via wisselende tentoonstellingen worden onderwerpen uit heden, verleden en toekomst van Amsterdam Noord uitgediept. Hier worden geschiedenis en actualiteit gekoppeld. Dat brengt een zeer gevarieerd aanbod met steeds wisselende onderwerpen.

Het Amsterdam Museum bestaat officieel al sinds 1926, toen het in de Waag begon als dependance van het Stedelijk Museum. In 1975 verhuisden we, toen nog bekend als Amsterdams Historisch Museum, naar het huidige pand in het voormalige Burgerweeshuis. In 2011 werd de naam veranderd in Amsterdam Museum. Hiermee willen we laten zien dat dit stadsmuseum niet alleen gaat over het verleden, maar juist ook over het heden en de toekomst.

Het Amsterdam Museum is de schatkamer van de stad: duizenden kunstwerken en voorwerpen vertellen samen het verhaal van Amsterdam. 365 dagen per jaar nemen we je mee op reis door de stad en de tijd. Van de vroege Middeleeuwen via de Gouden Eeuw tot het Amsterdam van vandaag.

Historisch Archief Tuindorp Oostzaan heeft als doel  de cultuur en de geschiedkundige kennis van Tuindorp Oostzaan en omgeving te verspreiden en te vergroten onder de vroegere en huidige bewoners en verdere belangstellenden.

Sinds 2002 heeft het archief het beheer over een Museumwoning, die in nog bijna dezelfde staat als hij in 1922 opgeleverd is, en ingericht is naar de jaren twintig en dertig. Het archief was tot begin November 2010 op het Aldebaranplein 4A en na de verhuizing is het de Steenbokstraat 6-8 geworden.

Museum Grietje Tump is genoemd naar haar laatste bewoonster, Grietje Tump, dochter van de rentenier Cornelis Tump, afkomstig uit Banne Buiksloot. Tump, afkomstig uit een roemrijk geslacht, zijn voorvaderen beheerden o.a. de pontveren over het IJ naar de grote stad Amsterdam, hield zich voornamelik bezig met de handel in onroerend goed, zoals de prachtige, Waterlandse boerderijen in Kadoelen.

Het museum ademt de sfeer uit van de voobije eeuw, met al zijn romantiek en praktische gebruiksvoorwerpen. Bij Grietje Tump kunt u niet alleen kijken, maar ook actief bezig zijn!
Het museum bestaat namelijk niet alleen uit stoffige onderdeeltjes die slechts te bezichten zijn achter glas, maar is ook interactief, door een curiositeitenwinkel en een direct beleven.
De vaste collectie wordt gevormd door meubelstukken, gebruiksvoorwerpen en sierraden, alsmede door oud textiel zoals doopjurken en merklappen.

Amsterdamnoord.com geeft behalve actueel nieuws over ontwikkelingen en cultuur in Amsterdam-Noord ook veel informatie over de geschiedenis van ons stadsdeel.