Herdenking bommen ’43
“Zij blijven nog bestaan,
zolang wij elkaar vertellen wie zij waren”
De herdenking
Op 17 juli 2019 werd door meer dan zestig belangstellenden herdacht dat 76 jaar geleden 205 burgers het leven verlieten bij geallieerde bombardementen op de Fokker-fabriek in Noord. In de aula sprak Esther Lagendijk namens het bestuur van het stadsdeel. Ze benadrukte hoe diep de impact moet zijn geweest op de direct geraakten, maar ook voor de familieleden, vrienden, buren en medebewoners van Noord en hoe belangrijk het is dat er voor hun een plek is om te gedenken en hun ervaringen met anderen te delen. Dat werd nog duidelijker door korte film waarin getuigen van toen over hun ervaringen vertellen. De film sloot af met het tonen van alle namen van de slachtoffers.
Bij het monument op de begraafplaats werd een krans gelegd door Harry Sablerolle die de bommen op de St. Ritakerk overleefde en Esther Lagendijk. Daarna was er ruimte voor nabestaanden om hun bloemen bij het monument te leggen. Na twee minuten stilte en het blazen van The Last Post droeg Harry Sablerolle een eigen gedicht voor.
Nieuw boekje
De belangstellenden kregen bij hun vertrek een nieuw boekje uitgereikt waarin aandacht besteed wordt aan het putdeksel-monument dat vorig jaar bij de 75ste herdenking werd onthuld. In het boekje wordt een wandeling gemaakt langs de elf herdenkings-putdeksels die kunstenares Hester Oerlemans ontwierp. Het boekje geeft antwoord op vragen, zoals: Waar liggen de putdeksels? Wat staat daarop afgebeeld en welke betekenis hebben die afbeeldingen? Waarom liggen die putdeksels op die plekken, wat is daar in juli 1943 gebeurd? Wie waren de slachtoffers? Het boekje is uitgegeven door Historisch Centrum Amsterdam Noord (HCAN) en is daar en in de boekhandels in Noord te koop voor 5 euro.
Wandeling langs elf putdeksels
O’s Middags werd er een door gidsen van HCAN begeleide wandeltocht langs de putdeksels gemaakt, waaraan velen deelnamen.
1. Rita kerk
Hagedoornplein, Amsterdam
2. Flying Fortress B-17
Kraaienplein, Amsterdam
3. Plattegrond Amsterdam Noord 1943
Hagedoornweg, Amsterdam
4. Mitchell B-25
Meidoornplein, Amsterdam
5. WAR PIGEON
Van der Pekplein, Amsterdam
6. PILOOT
Heimansweg, hoek Jac. P. Thijsseplein, Amsterdam
7. Bommen
Ranonkelkade, Amsterdam
8. BANG!
Lupineplein, Amsterdam
9. Fokker
Distelplein, Amsterdam
10. FRIENDLY FIRE
Mosveld, Amsterdam
11. Vliegtuigen B-25
Mosplein, Amsterdam